strijdt voor een pluriform Israël.

29 november 2020 | 13 Kislev 5781

Bnei Mitswa Project

Bnei Mitswa Project

Doe mee: Bar en Bat Mitswaproject

Als een jongen of meisje de bar- of bat mitswa leeftijd bereikt, vieren wij dat in vaak uitbundig. Wat voor ons vanzelfsprekend is, is het echter niet voor de kinderen in Beit Eden, in Ramleh, Israel.

 Dat heeft twee redenen. De tachtig kinderen die wonen inBeit Eden komen allen uit (kans)arme gezinnen waar onvoldoende geld  en vaardigheden zijn voor de opvoeding laat staan voor een feest. Bovendien hebben al deze kinderen, in de leeftijd van 6 tot 23, een geestelijke achterstand. Ze krijgen weinig bezoek en het tehuis heeft niet veel geld voor leuke dingen.

YOZMA, de liberale gemeente in Modi'in,  heeft Beit Eden geadopteerd om een programma op te zetten om deze kinderen wat vreugde te geven. Sindsdien reizen vrijwilligers uit Modi'in bijna wekelijks naar Beit Eden om iets leuks met de kinderen te doen.

 Veel van de kinderen weten wel dat er zoiets bestaat als feest als je 12 of 13 wordt. Zo kwamen de vrijwilligers op het idee om deze kinderen ook een bar- of batmitswa te geven. Sinds enkele jaren reizen de vrijwilligers met de jongens en meisjes die dat jaar de bar- of batmitswa-leeftijd hebben bereikt naar de Kotel ( klaagmuur in jeruzalem) waar de rabbijnen Kinneret Shiryon and Nir Barkin, hun families en vrienden uit Tora lezen en de kinderen zoveel als hun beperking het toelaat betrekken bij de dienst. Daarna reizen de kinderen met hun families naar Modi'in voor een feest in het gemeentehuis waar ook de burgemeester en gemeenteraadsleden van Modi'ín bij zijn.

Elk jaar vieren 3 tot 5 Beit Eden- kinderen hun bar- of batmitswa. De vrijwilligers van YOZMA spannen zich enorm in om de kinderen toch iets bij te brengen over het bijzondere van die dag. Maar ondanks de vrijwilligers kost het ook veel geld.

Als je bar- of batmitswah wordt in Nederland kan je die belangrijke dag nog extra betekenis geven door ook iets te doen voor een kind in Beit Eden. Wij van ARZA-Nederland vinden dat belangrijk omdat

  •  tsedakah ( iets weggeven wat van jou is) een onderdeel is van ons Jodendom.
  • je zo een band krijgt met Israel, voor ons een heel belangrijke plek in de wereld
  • een kind in Beth Eden en hun familie een feest hebben
  • ( misschien vooral voor de ouders) we zo een zustergemeente steunen in Israel
  • en ook omdat we je bekend willen maken met het werk van ARZA-Nederland.

 
Als een bar- of batmitswa hier een Beit Eden bar- of batmitswah adopteert, zorgen wij ervoor dat je informatie krijgt over het kind in Israel en dat je later een foto krijgt van de barmitswa ceremonie. We willen ook graag een foto van de Nederlandse bar- of batmitswa opsturen naar Israel. Verder krijgt je natuurlijk een mooi certificaat van ARZA-Nederland.

Wij wensen je veel succes met de voorbereiding van je Bar of Batmitswa

 Uit naam van Arza-Nederland

 Joop Slager

 Rosa van der Wieken- de Leeuw

 voor het wat en hoe ; zie de andere link onder het bar en batmitswaproject

november

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30